Yerel seçimlerin ardından büyükşehir olacak 14 ilde basit usul vergi mükellefi olarak faaliyet gösteren esnaf, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararla rahatlatıldı. Buralardaki esnaf büyükşehir oldukları için gerçek usul mükellefiyete geçirilmeyecek, basit usulde devam edecekler.
Türkiye’de büyükşehir belediyesi haline getirilen illerin sayısı artıyor. 16 olan büyükşehir belediyesi sayısı yerel seçimlerin ardından Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Ordu ve Van illerinin de büyükşehir belediyeliklerine dönüştürülmesiyle 30’a çıkacak. Hükümet ise ilk yerel seçimlerin ardından büyükşehir olacak 14 şehirde basit usulde faaliyet gösteren bakkal, kasap, manav kırtasiyeci gibi esnafı büyükşehir oldukları için gerçek usul mükellefiyete geçirilmeyecek bir düzenleme yaptı.
6360 sayılı yasayla Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesi oldu. Daha sonra 2013 yılının mart ayında bir başka yasayla Ordu da büyükşehir listesine eklendi. Ancak, bu 14 ilin büyükşehir olması ile bu illerdeki binlerce esnafla ilgili de bazı vergisel değişiklikler gündeme geldi. Buna göre, Büyükşehir belediyesi sınırları içinde; motorlu taşıtların bakım ve onarımı ile uğraşanlar, lokanta ve benzeri yerleri işletenler, bakkal, kasap, manav, kırtasiyeci, manifaturacı, tuhafiyeci, kuruyemişçi, lokantacı, büfeci, kaportacı, otomobil tamircisi, oto elektrikçisi gibi mal alım satımı ile uğraşan esnaf daha maliyetli olan ‘gerçek usul’den vergilendiriliyor.
KANUN GEREĞİ İLK YEREL SEÇİM BEKLENİYOR
Ancak, büyükşehir belediyeliği haline gelen illerdeki ekonomik faaliyetlerin zayıf olması nedeniyle buradaki esnafın da Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana gibi ekonomik yönü güçlü büyükşehirlerdeki esnafla arasında haksız rekabet ortaya çıkıyor. İşte hükümet de, büyükşehir belediyelerine dönüştürülen bu illerdeki esnafı rahatlatacak önemli bir karar aldı. Bu kapsamda büyükşehir belediyeleri kanunu ile getirilen ancak kanun gereği ilk yerel seçimlerin ardından büyükşehir sayılmaya başlayacak olan 14 şehirde basit usulde faaliyet gösteren esnaf, 6 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile rahatlatıldı. Ekonominin Ankara, İzmir, İstanbul gibi illerdeki gibi iyi gelişmediği bu şehirlerdeki bakkal, kasap, manav, kırtasiyeci, manifaturacı, tuhafiyeci, kuruyemişçi, lokantacı, büfeci, kaportacı, otomobil tamircisi, oto elektrikçisi gibi binlerce esnaf, büyükşehir belediye sınırları içerisinde oldukları için defter tutma, KDV ve stopaj yapma yükümlülüğünü içeren gerçek usul vergi mükellefine geçirilmeyecek. Bu esnaf kesimi, basit usul vergi mükellefiyetini sürdürecekler. Bu konuda 6 Ağustos tarihinde Bakanlar Kurulu’nda Karar alınarak bu esnaf kesimi korunmuş oldu.
KUTU
Basit usul mükellefiyetin avantajı nedir?
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin gerçek usulde vergilendirilen mükelleflere kıyasla en önemli avantajı defter tutmamaları. KDV ve stopaj yapma yükümlülükleri de yok. Ayrıca geçici vergi vermemeleri, beyannamelerinin bağlı oldukları odalar yoluyla hazırlanması ve beyan edilmesi de var. Basit usul mükellefi beyannamelerini her yıl şubatta, gerçek usulde ise her yıl martta veriyor.
Esen kalın…
[email protected]