Ulusal Geçiş Konseyi’nin (UGK) devrik Muammer Kaddafi döneminde kamu kuruluşu ODAC’tan bürokratlara rüşvet vererek yüksek tutardaki işleri firmalara yönelik uygulamaya aldığı 36 numaralı Kararnameye giren 9 Türk firmasının rüşvet vermediği ortaya çıktığı için malları üzerindeki ihtiyati tedbirin kaldırıldığı öğrenilirken, Türk firmalarının kesinleşmiş alacak tutarlarının ise 400 milyon doların üzerinde olduğu belirlendi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın geçtiğimiz hafta Libya’da ziyaretinde, çatışmalar sırasında harabeye dönen sağlık ocağı, karakol, cami, okul gibi idari ve adli binaların bedelsiz olarak Türk firmalarınca yapılmasının ilk teslimleri yapılırken, bu arada 1,5 yıldır alınamayan hak edişler de masaya yatırıldı. Bu kapsamda kesinleşmiş400 milyon dolarlık alacakla ilgili Bakan Çağlayan’ın Libya’da 30 Haziran’da olması beklenen seçimlere kadar bir çözüm için bastırdığı öğrenilirken, UGK’nın 260 kişi ve 78 firmanın mal varlığına ihtiyati tedbir kararının da perde arkası ortaya çıktı.
BÜROKRATLARINA RÜŞVET VERMİŞLER
Buna göre, ağırlıklı Avrupalı olmak üzere, Uzak doğu ülkelerinden toplamda 360’a yaklaşan firma ve kişilerle ilgili rüşvet araştırmada, Kaddafi döneminde yüksek miktardaki ihaleleri veren ODAC kuruluşundaki bürokratlara ciddi rüşvetler verildi. Bunun üzerine kendi kamu kurumlarındaki rüşveti araştırmak amacıyla ihaleleri mercek altına alan Libya UGK yetkilileri, 36 numaralı kararnameyi yayımlayarak bu firmaların orada şantiyelerinde bulunan makine parklarından alacakları hak edişlere kadar tedbir amaçlı olarak mal varlıklarını dondurdu.
TÜRK FİRMALARI HAK EDEREK İHALELERİ ALDI
Bu firmalar arasında da 9 Türk firmasının olduğu öğrenilince, Ekonomi Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, 36 numaralı kararnamenin detayını öğrenerek, söz konusu firmalardan ODAC ile “rüşvet” ilişkisine girip girmediklerini konuştu. Bu firmaların rüşvet vererek ihaleleri almadıkları, ihalelere verdikleri düşük tekliflerle kanıtlanınca, başta Bakan Çağlayan olmak üzere Ekonomi Bakanlığı yetkilileri söz konusu kara listeden 9 Türk firmasının çıkarılması için UGK yetkililerine baskı yaptılar ve listeden çıkarılmalarını sağladılar. Kara listede şu anda 241 firma ve şahıs ile ilgili mal varlıklarına konulan tedbir devam ediyor.
ÇAĞLAYAN: FİRMALARIMIZINİTİBARI TEMİZ
Bakan Çağlayan da Ticaret Müşavirleri toplantısında, "Geçtiğimiz günlerde Libya Ulusal İşçi Konseyi bir kanun çıkarttı. Bu kanun çok rahatsız etti. 36 sayılıkanun uyarınca içinde Türk firmalarının da yer aldığı birçok firmaların mal varlıklarına el konuldu. Firmalarımızın da bu konuda yapmış olduğu işlerde ciddi bir moral bozukluğu moral çöküntüsü söz konusu. Yoğun temaslarda bulunduk ama bunu herhangi bir kimseye duyurmadan, firmalarımızın itibarlarınızedelemeyecek şekilde bunu yapma gayretinde olduk” diyerek yapılan operasyonunun gizliliğine dikkat çekmişti. Bu uygulamalar ve işlemlerde firmaların itibarlarında bir zedelenme söz konusu olduğuna dikkati çeken Çağlayan, "Bu konuda biz çok net, çok gizli ve ısrarlı bir şekilde çalışmalarımızı devam ettirdik. Yoğun olarak yapmış olduğumuz gayretlerle 9 Türk firmasını bu listeden çıkartmış bulunuyoruz. Sadece 9 Türk firmasının bu listeden çıkartılması değil, Libya'daki birçok firmalarımızın iş yapmış olduğu kişi ve kurumların da bu listeden çıkartılmasını çok anlamlı buluyoruz"şeklinde konuşmuştu.
Esen kalın...
[email protected]